Зігрітися в непогоду. Рецепти гарячих напоїв

Зігрітися в непогоду. Рецепти гарячих напоїв
22/10/2015 MIRTABLOG

Надворі саме та пора, коли хочеться загорнутись у теплу ковдру  з гарною книжкою, чашкою якоїсь смакоти та котиком на колінах. А ми знаємо як допомогти вам у цьому. Ми підібрали для Вас рецепти гарячих безалкогольних напоїв, з якими осінній вечір стане радісним і теплим.

РЕЦЕПТ ЯБЛУЧНОГО ГЛІНТВЕЙНУ З ПРЯНОЩАМИ


Глінтвейн  — чудовий ароматний напій, який традиційно готують на основі вина. Проте навряд чи хороша ідея вживати його щоразу, коли хочеш зігрітись, чого не скажеш про глінтвейн на основі виноградного або яблучного соку. Тому з радістю презентуємо один із найсмачніших рецептів безалкогольного глінтвейну.

ІНГРЕДІЄНТИ

Для 5 порцій знадобляться:

• виноградний або яблучний сік – 1 л.;

• вода – 200 мл.;

• лимонна цедра – 2 ст. л.;

• апельсинова цедра– 2 ст. л.;

• родзинки – 2 ст.л.;

• яблучко – 1 шт.;

• палички кориці – 2 шт.;

• гвоздика – 3-4 шт.;

• духмяний перець – 4-5 горошин;

• мускатний горіх та імбир (мелені) – по дрібці;

• цукор або мед – за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ:

Наливаємо сік та воду в мультиварку на режимі «КОМПОТ». Ми готували глінтвейн у мультиварці MIRTA MC-2220. Якщо ви не маєте мультиварки, готуйте гарячий напій за допомогою каструльки та плити. Додаємо спеції, ізюм та нарізане тоненькими скибками яблуко. За бажанням додаємо цукор або ж мед. Підігріваємо напій, але не доводимо до кипіння! Як тільки з’являться перші бульбашки, потрібно припинити роботу програми  «КОМПОТ», натиснути кнопку «ПІДІГРІВАВАННЯ» та залишити глінтвейн настоюватися протягом 15-20 хвилин, щоб аромати спецій встигли розкритись. Перед подачею краще процідити (наприклад, налити через невелике ситечко). Найкраще цей ароматний фруктовий глінтвейн смакує гарячим. До речі, яблуко можна замінити на виноград. Таким чином ви приготуєте виноградний глінтвейн.

РЕЦЕПТ ПУНШУ  ІЗ ЖУРАВЛИНИ ТА АПЕЛЬСИНА


Класичний пунш готується на основі п’яти інгредієнтів:  алкоголь, лимонній сік, цукор, вода, прянощі. Адже цей напій родом з Індії, а його назва в перекладі з санскриту означає «п’ять». Традиційний європейський пунш містить  ром та вино. Ми ж пропонуємо легку безалкогольну версію напою, проте з максимумом користі та теплою душею!

ІНГРЕДІЄНТИ

Для приготування  рецепту безалкогольного пуншу на 5-6 порцій потрібно:

• журавлиновий сік – 3 склянки;

• апельсиновий сік – 3 склянки;

• вода – 1 склянка;

• мелений імбир – ½ ст.л.;

• мелена кориця –   ½ ст.л.;

• мускатний горіх – дрібка;

• апельсин – 2 шт.;

• цукор або мед – 1/3  склянки;

• журавлина (свіжа або заморожена) – 100 г;

• м’ята – за бажанням.

ПРИГОТУВАННЯ:

Щоб приготувати пунш, в мультиварку або звичайну каструльку наливаємо  соки та воду, засипаємо прянощі та доводимо  до кипіння (в мультиварці MIRTA MC-2220 на режимі «КОМПОТ»).

Потім переводимо в режим «ПІДІГРІВАННЯ» (або зменшуємо вогонь до помірного, якщо готуєте в каструлі) та чекаємо ще 5 хвилин. Розливаємо готовий пунш по склянках та кидаємо в кожну декілька ягідок журавлини. Також цей гарячий безалкогольний пунш можна прикрасити скибочкою апельсину та листочками м’яти. Смачно і красиво.

РЕЦЕПТ «МАСАЛА-ЧАЙ»


Такий чай зі спеціями вже тисячі років п’ють в  Індії, Непалі та Пакистані. Існує безліч способів його приготування. Наш рецепт один із найлегших та найсмачніших.  До речі, саме слово «масала» означає набір спецій, основні з яких: гвоздика, перець, імбир, кориця, кардамон, а інші складові можуть варіюватись. Такий напій бадьорить, додає енергії та покращує обмін речовин .

ІНГРЕДІЄНТИ

Для 5-6 порцій гарячого напою масала візьміть:

• Зерна кардамону – 8 шт.;

• Гвоздика – 8 шт.;

• Духмяний перець – 4 горошини;

• Палички кориці – 2 шт.;

• Імбир (свіжий) – шматочок;

• Молоко – 2 чашки;

• Вода – 2 чашки;

• Чорний чай – 2 ч. л.;

• Цукор або мед – за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ:

Для початку трішки подрібнимо зерна кардамону, гвоздику та перець-горошок у блендері, кавомолці або ступці (проте не варто перетворювати спеції на порошок). Імбир дрібно натираємо на терці. Далі спеції, палички кориці, тертий імбир, молоко та воду переміщуємо в каструльку та доводимо до кипіння. Щойно суміш закипіла – знімаємо з вогню, додаємо чай та накриваємо кришкою. Даємо настоятись 10 хвилин. Розливаємо по чашках через ситечко, додаємо цукор або мед за смаком. Зазвичай, масала-чай подають до столу дуже солодким. Але вам вирішувати, як саме смакує краще.

ЕҐНОҐ  (EGGNOG)


А ось цей традиційний для західного світу напій зазвичай готують у холодний сезон, а саме на Різдво. Він такий шалено популярний, що зі смаком еґноґу готують безліч страв, навіть каву в  Starbucks. Особливо популярний цей напій у США та Великобританії. Цей коктейль хоч і не гарячий, але дійсно зігріваючий. Він чимось нагадує наш гоголь-моголь.  Поживний та ніжний напій з пряними нотками мускатного горішка – саме те, що потрібно в холодну погоду. Хочемо зауважити, що для приготування використовуються сирі курячі яйця, тому краще купувати їх в перевіреному місці та переконатись, що вони свіжі. Напій не варто вживати вагітним через те, що яйця не проходять термічну обробку.

ІНГРЕДІЄНТИ

Для 5-6 порцій еґноґу потрібно:

• Яєчні жовтки – 12 шт (Що робити з білками? Безе!);

• Цукор  – 250 г;

• Молоко – 1 л;

• Вершки – 400 мл;

• Мускатний горіх – 1 ч.л.;

• Ванільний цукор – ½ ч.л.

ПРИГОТУВАННЯ:

Цукор та яєчні жовтки збиваємо за допомогою блендера або міксера протягом 2 хвилин, аж поки суміш не почне загусати. Звісно, ми збивали жовтки з блендером MIRTA, що має вінчик.

Потім яєчно-цукровий мікс переливаємо у велику ємність, вливаємо молоко та вершки. Продовжуємо збивати вінчиком, поки цукор не розчиниться цілком. Додаємо ванільний цукор та мускатний горіх і перемішуємо ще. Якщо ж хочете приготувати традиційний еґноґ  з вмістом алкоголю, просто додайте трішки бренді, рому або лікеру (близько 200 мл, якщо дотримуватися традиційної пропорції). Подається еґноґ охолодженим. Також його можна посипати корицею.

РЕЦЕПТ СМАЧНЮЧОГО ГАРЯЧОГО ШОКОЛАДУ


Гарячий шоколад – це класика, що не потребує зайвих слів. Ось простий  рецепт його приготування.

ІНГРЕДІЄНТИ

Для 1 порції візьміть:

• Молоко – 1 склянка;

• Сіль – дрібка;

• Темний шоколад – 50 г;

• Ванільний цукор – ¼ ч.л.

ПРИГОТУВАННЯ:

На середньому  вогні доводимо молоко з дрібкою солі до кипіння. Ледь  закипіло – знімаємо з вогню та додаємо шоколад, подрібнений на маленькі шматочки. Даємо настоятись протягом 1 хвилини. Потім вінчиком перемішуємо до однорідності. Всипаємо ванільний цукор та перемішуємо ще раз. Перед подачею можна трішки підігріти. Якщо захочете насолодитись чашечкою гарячого шоколаду у компанії  − розрахувати кількість інгредієнтів дуже легко.

Готуйте смачні сезонні напої та діліться своїми враженнями. А ще було б чудово отримати Ваші цікаві рецепти, надсилайте нам їх на пошту idea@mirta.ua. Ми з радістю надрукуємо зі вказанням Вашого імені.

Будьте здорові!

Текст підготувала: Надія